top of page

28.09.2024

FESTIVAL ORIENTACIJE IN PUSTOLOVŠČIN

Dobrodošli orientacijski navdušenci! Ob 20. obletnici Orientacijskega kluba Komenda smo za vas pripravili prvi Festival orientacije in pustolovščin, ki ga bomo organizirali v Komendi in bližnji okolici. Predstavili vam bomo več orientacijskih disciplin, v katerih se boste lahko preizkusili sami ali v družbi prijateljev in družine.

Na festivalu se boste lahko preizkusili v aktivnostih kot so: foto orientacija, labirint, mestna orientacija, orientacijska hoja po gozdu, orientacija z gorskimi kolesi, orientacijski treking, precizna orientacija in pustolovsko tekmovanje.

Dogodek je promocijske narave in za udeležence brezplačen. Morebitna prostovoljna sredstva se bodo namenila obnovi orientacijske karte "Komeraški boršt", ki je po lanskoletnih ujmah potrebna obsežne obnove.

 

Ob zaključku prireditve vas ob 18h vabimo na druženje in predstavitev tekmovanja Adventure race, ki nam ga bosta predstavila Barbara Jolič in Jure Zmrzlikar.

 

Več informacij o aktivnostih je na voljo s klikom na spodnje povezave. Informacije o aktivnostih in festivalu orientacije bomo dopolnjevali sproti, tako da vas vabimo, da nas ponovno obiščete.

Za dodatne informacije nam pišite na e-naslov: festivalorientacije@gmail.com

MG201270.jpg
Foto
FOTO ORIENTACIJA

 

Preizkusili se boste lahko v malce drugačnem lovu na orientacijske zastavice. Foto orientacija je zabavna in izobraževalna aktivnost, ki združuje elemente orientacijskega teka in fotografije. Udeleženci boste prejeli nabor fotografij, ki prikazujejo detajle lokacij ali objektov v Komendi. Te lokacije boste morali poiskati na terenu. Namesto uporabe tradicionalnega zemljevida in kompasov, kot je običajno pri orientacijskem teku, se pri fotoorientaciji udeleženci zanašajo na vizualne namige, ki jih ponujajo fotografije.

Clock_edited.png
10:00 - 12:00. Priporočljivo za družine s predšolskimi in šolskimi otroki.
Labirint
LABIRINT

 

Orientacijski labirint je oblika tradicionalnega orientacijskega teka, kjer se udeleženci orientirajo znotraj manjšega, omejenega območja, ki je zasnovano kot labirint. Glavni cilj je čim hitreje in pravilno najti pot skozi labirint, pri čemer uporabljajo zemljevid in se orientirajo med kontrolnimi točkami.

Clock_edited.png
9:00 - 17:00. Priporočljivo za družine s predšolskimi in šolskimi otroki ter odrasle.
Mestna
MG200777.jpg
MESTNA ORIENTACIJA

 

To je klasična orientacijska disciplina, ki ji pravimo tudi orientacijski šprint in poteka v urbanem okolju. Tokrat bomo tekli in iskali kontrolne točke po ulicah Komende in Gmajnice. Tekmovanje smo poimenovali "tekma dvojic", kjer se tekmovalci ne bodo merili na čas, ampak z nasprotnikom v dvojici.

Clock_edited.png
15:00 - 17:00. Priporočljivo za otroke od 6. razreda osnovne šole in odrasle.
Hoja
MAT_4319 (1).jpg
ORIENTACIJSKA HOJA

 

Orientacijska hoja je aktivnost, ki združuje elemente orientacijskega teka in pohodništva. Udeleženci se gibljejo po določenem območju, običajno v naravi in uporabljajo zemljevid ter kompas za iskanje kontrolnih točk. Cilj je uspešno najti vse točke in se vrniti na izhodiščno mesto. Tokrat vas bomo vodili po eni izmed stalnih orientacijskih prog v okolici Komende. Orientacijska hoja po stalni progi je lahko tudi prijetna rekreacijska dejavnost ali druženje z otroki, ki vam je v Komendi na voljo skozi vse leto ne glede na letni čas.

Clock_edited.png
10:00 - 11:30 in 15:00 - 16:30. Priporočljivo za otroke nad 5 let in odrasle.
Gorska kolesa
WMMTBOC_1905-_15.jpg
ORIENTACIJA Z GORSKIMI KOLESI

 

Orientacija z gorskimi kolesi oz. MTB orientacija je športna disciplina, ki združuje orientacijo in gorsko kolesarjenje. Tekmovalci uporabljajo zemljevide in kompase, da najdejo kontrolne točke na terenu, pri čemer se premikajo s kolesom po različnih poteh in terenih. Cilj je najti vse kontrolne točke v čim krajšem času, pri čemer je izbira poti med točkami ključna za uspeh.

Clock_edited.png
10:00 - 15:00. Priporočljivo za otroke od 6. razreda osnovne šole in odrasle.
Precizna
precizna orientacija

 

Ste že slišali, da je orientacija šport s katerim se lahko ukvarja cela družina in pri kateri lahko vidite tekmovalce vseh starosti (od otrok do devetdesetletnikov). In ne samo to, z orientacijo se lahko ukvarjate tudi, če ste gibalno ovirani ali pa zaradi česa drugega ne morete hoditi oziroma teči med orientacijskimi zastavicami v gozdu. To vam namreč omogoča Precizna orientacija, katere delček (Temp-O trening) vam bomo predstavili na Festivalu orientacije in pustolovščin. Na treh postajah boste morali izmed šestih orientacijskih zastavic ugotoviti katera je tista, ki se ujema na orientacijski karti pred vami. Športno opremo lahko pustite doma. Tokrat boste telovadili le z možgani.

Clock_edited.png
14:00 - 16:00. Priporočljivo za otroke od 4. razreda osnovne šole in odrasle.
Mini P
280439885_3162499017343509_1323816736495272968_n.jpg
MINI PUSTOLOVŠČINA (DO 5 UR)

 

Pustolovščina je dejavnost ali izkušnja, ki vključuje raziskovanje, odkrivanje novih krajev in reševanje izzivov. Pustolovščina vključuje elemente neznanega. Vključuje premagovanje izzivov, ki zahtevajo fizično moč, vzdržljivost, spretnost, iznajdljivost in pogum. Namenjena je boljšim pohodnikom, gorskim tekačem in gorskim kolesarjem s smislom za orientacijo in gibanje v naravnem okolju. Naša pustolovščina bo sestavljena iz več disciplin, kjer mora ekipa dveh tekmovalcev, razvozlati orientacijske zagate in skupaj doseči čim večje število kontrolnih točk v predvidenem času.  Ekipo tvorita dva tekmovalca. Predvidene kategorije ekip za uvrstitev sta ženska/ženska, ženska/moški ter moški/moški. Zmagovalna ekipa je ekipa, ki v časovni omejitvi 5 ur zbere najvišje število točk. V primeru večjega števila ekip z enakim številom točk je boljša ekipa tista, ki je za pobiranje kontrolnih točk porabila manj časa.

Priporočljivo za otroke od 9. razreda osnovne šole in odrasle.

Pustolovščino bodo sestavljale sledeče aktivnosti:

 • orientacija z gorskimi kolesi

 • orientacijski treking

 • labirint

 • precizna orientacija

 • mestna orientacija

 • Prijava vsaj 30 min pred štartom.

 • Obvezna oprema: gorsko kolo, kompas, naglavna svetilka, zadnja luč za kolo, prva pomoč (minimalno obliž, gaza, povoj), mobitel, piščalka in osebni dokument.

Časovnica:

 • 9:30 predstavitev trase in nalog

 • 9:45 prevzem zemljevidov (oba člana ekipe prejmeta svoj komplet zemljevidov)

 • 10:00 štart pustolovščine

 • do 15:00 prihod zadnjih ekip v cilj in zaključek pustolovščine

 • predvidoma ob 16:00 razglasitev zmagovalcev

Maxi P
MAXI PUSTOLOVŠČINA (DO 8 UR)

 

Pustolovščina je dejavnost ali izkušnja, ki vključuje raziskovanje, odkrivanje novih krajev in reševanje izzivov. Pustolovščina vključuje elemente neznanega. Vključuje premagovanje izzivov, ki zahtevajo fizično moč, vzdržljivost, spretnost, iznajdljivost in pogum. Namenjena je boljšim pohodnikom, gorskim tekačem in gorskim kolesarjem s smislom za orientacijo in gibanje v naravnem okolju. Naša pustolovščina bo sestavljena iz več disciplin, kjer mora ekipa dveh tekmovalcev, razvozlati orientacijske zagate in skupaj doseči čim večje število kontrolnih točk v predvidenem času.  Ekipo tvorita dva tekmovalca. Predvidene kategorije ekip za uvrstitev sta ženska/ženska, ženska/moški ter moški/moški. Zmagovalna ekipa je ekipa, ki v časovni omejitvi 8 ur zbere najvišje število točk. V primeru večjega števila ekip z enakim številom točk je boljša ekipa tista, ki je za pobiranje kontrolnih točk porabila manj časa.

Priporočljivo za odrasle polnoletne osebe.

Pustolovščino bodo sestavljale sledeče aktivnosti:

 • orientacija z gorskimi kolesi

 • orientacijski treking

 • spust po vrvi

 • labirint

 • precizna orientacija

 • mestna orientacija

 • Prijava vsaj 30 min pred štartom.

 • Pas za spust po vrvi, registracijski kartonček, opis poti in zemljevid priskrbi organizator. Po želji lahko uporabite svoj pas za spust po vrvi.

 • Obvezna oprema: gorsko kolo, kompas, naglavna svetilka, zadnja luč za kolo, prva pomoč (minimalno obliž, gaza, povoj), mobitel, piščalka in osebni dokument.

Časovnica:

 • 8:30 predstavitev trase in nalog

 • 8:45 prevzem zemljevidov (oba člana ekipe prejmeta svoj komplet zemljevidov)

 • 9:00 štart pustolovščine

 • do 17:00 prihod zadnjih ekip v cilj in zaključek pustolovščine

 • 17:30 razglasitev zmagovalcev

MG201345.jpg

Foto: Fotofabrik & Lim Bay Challenge

bottom of page