top of page

PRIDRUŽI SE NAM IN POSTANI ORIENTACIST

Kaj je to?

Orientacijski tek je lahko resen šport ali pa prijetno razvedrilo in izgovor za nekaj rekreacije ob koncu tedna. Starost pri udejstvovanju ni ovira. Med najmlajšimi tekmovalci najdemo celo predšolsko mladino, zgornje meje pa pri orientacijskem teku ni. 

Glavni prvini orientacijskega teka pove že ime, to sta orientacija – s pomočjo posebnega zemljevida in kompasa – in tek. Cilj tekmovalcev na tekmi je najti vse kontrolne točke in preteči postavljeno progo v najkrajšem času. Kontrolne točke so na terenu označene z oranžno-belimi trikotnimi prizmami - zastavicami, ki so postavljene na izrazitih objektih (jarkih, štorih, križiščih, balvanih, robovih jas, ipd.), tekmovalec pa mora obisk točke dokazati s perforiranjem kontrolnega kartončka ali z vpisom kode in časa obiska na majhnem in nadvse praktičnem čipu. 
 

Kompas in karta – kaj pa zdaj?

Orientacijske karte so izjemno natančni in podrobni topografski izdelki. Običajno so tiskane v merilu 1:10000 ali 1:15000. Merilo 1:10000 pomeni, da 1 cm na karti, predstavlja 100 metrov v naravi. Na njih so označene še tako neznatne podrobnosti na terenu, kot so npr. razpadajoč drevesni štor ali klopica ob sprehajalni poti. Za razliko od ostalih kart so na orientacijskih kartah označene prav vse poti, do najbolj neznatnih gozdnih stezic, vsaka vrtača, luknja, balvan ... 

Skupaj s kompasom smo torej opremljeni s popolnim orodjem za natančno gibanje po terenu. Ob besedi orientacija se sicer marsikdo zgrozi in si misli, da to pa zanj že ni. Pa ni tako. Začetniške proge na orientacijskih tekmovanjih so običajno speljane po gozdnih poteh, tako da se začetnik sprva spopade s štetjem križišč, ocenjevanjem razdalj, ipd. Kasneje to znanje nadgradi z znanjem gibanja po brezpotju – tekom »po azimutu«, »po plastnici«, ipd.
 

Z glavo ...

Na prvi pogled se zdi, da je orientacijski tek predvsem tek. Izkušeni orientacisti pa vam povedo, da je pri tem športu daleč najpomembnejša tehnika – in tudi tu velja, da tisti, ki "nima v glavi", slej ko prej poplača z nogami. Odločilno je znanje orientacije. Prav nič nam ne pomaga, če 400 metrov razdalje premagamo v 60 sekundah, če pa smo popolnoma zgrešili smer. Hitro in natančno pomnjenje karte, zbranost med tekom ter hitra izbira najoptimalnejše poti so vrline, ki odlikujejo dobrega orientacista.

vir: OZS

vabljeni!

 

bottom of page