top of page
OLIMPIJSKI DUH MED MLADIMI V CELOVCU

09.07.2019 | Petra Stojan

Bližal se je konec šolskega leta, a mladi orientacisti OK Komende so se veselili tekmovanja United World Games, ki je potekalo od 20.6. do 23.6. 2019 v Celovcu. Gre za  mednarodno tekmovanje mladih iz celega sveta po vzoru olimpijskih iger. Otroci, stari od 12 do 18 let tekmujejo v 16-ih različnih športih. Že ob prihodu na stadion je moč videti zastave 34 različnih držav, kar tekmovanju pričara še poseben mednarodni čar.

 

V četrtek zjutraj smo se s kombijem namesto v šolo odpeljali v Celovec, kjer smo že prvi dan imeli trening. V bližnjem kampu smo si postavili šotore in odšli na stadion, kjer smo opravili registracijo. Sprehodili smo se mimo stojnic, ki so ponujale jedi iz različnih držav. Lepo je videti različne ekipe mladih športnikov, kako se nasmejano in razposajeno družijo in ponosno nosijo svoje tekmovalne drese. Mladi tekmujejo v nogometu, košarki, odbojki, tenisu, plavanju, hokeju, orientaciji ter drugih športih, tekmovalci pa pridejo tako iz sosednjih držav kot tudi iz oddaljenih držav, kot so Združene države Amerika, Rusija, Kitajska, Brazilija ter drugih. Opazili smo celo mlade športnike iz Mongolije in Hong Konga. V petek zvečer se na stadionu predstavijo vse države in vsi športi, prižgejo tudi športni ogenj iger, tako da je olimpijski duh možno začutiti tudi na tribunah.

 

Orientacisti iz Slovenije smo imeli 3 tekme, kjer so tekmovalci zbirali točke za Slovenijo. Tekmo so bile zahtevne in tudi teren je bil malo drugačen, kot smo ga vajeni. Organizator je lepo poskrbel tudi za navijače, saj sta bila start in cilj vedno na lepo urejenem kraju.

Naši tekmovalci so se tudi tokrat izredno dobro odrezali, saj so dosegli kar nekaj stopničk, tudi med štafetami. V skupni razvrstitvi celotnega tekmovanja v posamičnih starostnih kategorijah so se z uvrstitvijo na stopničke najbolj izkazali Nejc Turk in Domen Kavčič z drugim mestom ter Luka Seljak in Jan Cokan s tretjim mestom. A najlepše je bilo, ko so v zrak dvignili ekipni pokal, saj je Slovenija z le 13 tekmovalci po skupnih rezultatih zasedla odlično drugo mesto.

 

Tako trenerji kot spremljevalci in tekmovalci smo se v nedeljo iz tekmovanja vračali domov zadovoljni in se že pogovarjali, kako bi drugo leto želeli privabiti na tekmovanje še ostale mlade orientaciste, da bi lažje sestavili štafete za drugi tekmovalni dan.

arhiv dogodkov

OK Komenda, Orientacijski klub Komenda, Orienteering, Atletika Komenda, Atletski klub, Šport v Komendi

bottom of page