top of page

Orange Orienteering Cup 2020

Petra Stojan, 18.09.2020 | foto: Fotofabrik |

 

V Orientacijskem klubu Komenda smo dosegli nov mejnik. Prvič v zgodovini kluba smo samostojno organizirali in izvedli večdnevno mednarodno tekmovanje imenovano Orange Orienteering Cup, kjer so se tekmovalci lahko udeležili treh tekem v enem vikendu. Tekmovanje bi moralo biti že aprila, a je bilo zaradi epidemije prestavljeno na jesen, na drugi vikend v septembru. Tudi sedaj so predpisani ukrepi za zajezitev virusa močno vplivali na dodatno previdnost in zahtevnost pri organizaciji tekmovanja, tako da je bilo za varnost tekmovalcev izdatno poskrbljeno.


Prednost orientacije v danih okoliščinah je tudi ta, da se orientacijski tek izvaja na prostem, v gozdu ali mestnih ulicah in parkih, in da vsak tekmovalec na progi tekmuje sam. Orange Orienteering Cup 2020 je tekmovanje, kjer tekmujejo otroci, družine, rekreativci in najboljši tekmovalci. Tekmovanje je privabilo tudi tekmovalce iz Avstrije, Italije, Nemčije ter celo Anglije in Portugalske. Na žalost pa je kar nekaj tekmovalcev iz Hrvaške in Srbije moralo ostati doma zaradi zaprtja meje oz. potrebne karantene.


Otvoritev dvodnevnega orientacijskega tekmovanja Orange Orienteering Cup 2020 je bila v soboto dopoldne, s prvo tekmo na karti Grajski hrib pri Stiški vasi. Na čudovit sončen dan se je zbralo 250 orientacistov, ki so preskusili hitrost svojih nog in zbranost misli v večinoma lepo prehodnem in s potmi bogatim gozdom pod Krvavcem. Popoldan se je celotna karavana preselila v Kamnik, kjer so po ulicah mestnega jedra orientacisti tekmovali v mestnem šprintu. Uličice, grad, vodnjak, cerkveno obzidje, spomenik, zelenice, otroška igrišča, stopnišča so bili objekti, ki so jih tekmovalci iskali. Med njimi pa je traser poskrbel za številne pasti, v katere so se ujeli tudi najboljši orientacisti. Šprint je namreč zelo zanimiva disciplina, saj se mora tekmovalec pri višji hitrosti tudi hitro odločiti za pravo izbiro poti.


Tretja in s tem zadnja tekma Orange Orienteering Cup-a pa je potekala v nedeljo na novi karti v Sračji dolini v Črnučah, kjer so se rezultati slovenkah tekmovalcev upoštevali tudi za Slovensko orientacijsko ligo, in sicer v tekmovanju na dolgih progah.


Vsem tekmovalcem čestitamo, celotni ekipi OK Komenda pa velja velika zahvala za ves vložen trud in pozitivno energijo. Bilo je prijetno, športno, nasmejano, zato je velika želja, da tekmovanje postane tradicionalno.bottom of page