top of page

»Korona« orientacija

Marec, april, maj in junij so za orientaciste priljubljeni meseci, saj se v običajnih okoliščinah začenja Slovenska orientacijska liga (SOL) ter druga večdnevna tekmovanja pri nas in po svetu. Podobno kot pomlad s svojo zeleno barvo nam tovrstni športni dogodki dajo dodatno energijo v naš vsakdan. Gozdovi, travniki, grape, brezpotja, jarki in poti postanejo vir veselja ob pogledu na oranžno zastavico, ki se v pomladanskih mesecih še posebej kontrastno obarva v vsem zelenju okoli nas.


Seveda je pandemija koronavirusa prizadela tudi naš priljubljeni šport, ampak smo se hitro organizirali in ustrezno prilagodili. Narava našega športa se izvaja na prostem, zato smo ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov lahko z dejavnostjo v določeni meri nadaljevali. Ob zavedanju, da ustrezna telesna dejavnost zmanjšuje tveganje za virusno okužbo in zmanjšuje tesnobo, ki jo lahko povzroči karantena ali izolacija, smo v klubu hitro zavihali rokave ter se vrnili v naše okoliške gozdove.


Že v tednu, ko so šole zaprle svoja vrata, smo člani dobili elektronsko sporočilo, da se lahko udeležimo individualnega (ali družinskega) treninga v gozdovih v bližini Komende. Logistika nam ni tuja – kompas v gozdu nam podari veščine, da se tudi sicer na običajnih poteh lažje znajdemo. Vsak teden dobimo orientacijske karte za treninge (lažjo in težjo varianta za odrasle in mladince ter trening za naše najmlajše) na elektronski naslov ali neposredno v Komendi na »skrivnem« mestu brez osebnega stika. Na tem mestu se zahvaljujemo vsem članom kluba, ki nam zavzeto, redno, z občutkom in vso angažiranostjo pripravljajo treninge. S tem nas spodbudijo k rekreaciji ter nam krajšajo, osmišljajo in popestrijo te »virusne« dni. Na točkah, kjer bi nas v običajnih razmerah čakala oranžna orientacijska točka, nas zdaj pričaka trakec, ki se ga prav tako zelo razveselimo, saj nam pokaže, ali smo na pravi poti. Vse občane občine Komenda obveščamo, da po končanem treningu trakce seveda skrbno poberemo in jih za naslednji trening z veseljem prestavimo kam drugam. Zdravje je na prvem mestu, zato ni odveč še enkrat poudariti, da na treninge hodimo strogo individualno ali družinsko!


To je eden izmed načinov, da ohranjamo svojo psihofizično aktivnost. Strokovnjaki s Fakultete za šport in NIJZ so pripravili priporočila za telesno aktivnost v času spopadanja s Covid-19. Med drugim svetujejo, da čas izolacije izkoristimo za družinsko športno dejavnost na prostem, z izleti v bližnje gozdove ali na nižje ležeče hribčke ter se poskušajmo orientirati s pomočjo kompasa ali preprostih naravnih znakov. Mi orientacisti to upoštevamo!


Poleg najbolj ranljivih skupin, zaposlenih, mladostnikov, otrok ter poklicnih športnikov smo se v tej situaciji znašli tudi rekreativni športniki, ki predstavljamo velik del populacije. Zato upoštevajmo navodila pristojnih služb tudi pri športih na prostem, kjer kot najpomembnejši ukrep navajajo, da vzdržujemo priporočeno razdaljo (5 metrov). Le v primeru, da se vsi trudimo, ozaveščamo in tudi živimo v skladu s priporočili, bomo virus zajezili, upočasnili in ga enkrat športno premagali.

bottom of page