top of page
arhiv dogodkov
OTVORITEV STALNE ORIENTACIJSKE PROGE V KOMENDI

V letu 2004 je Komenda stopila na orientacijski zemljevid Slovenije. Od tedaj dalje Orientacijski klub Komenda vztrajno raste. Naši člani vsako leto dosegajo lepe uspehe tako v domačem kot v mednarodnem okolju. Ideja, da naš šport približamo vsakomur, ki se želi gibati v naravi in se preizkusiti v branju zemljevida, je prinesla realizacijo projekta stalne orientacijske proge, ki smo jo slovesno odprli v začetku decembra 2018 pri Planinskem domu v Komendi. V svetu so stalne orientacijske proge že stalnica, v Sloveniji pa smo zdaj odprli tretjo – ena je še v Logatcu in druga na Hlevišah nad Idrijo. Da smo projekt lahko izvedli se zahvaljujemo vsem članom Orientacijskega kluba Komenda, ki so aktivno sodelovali pri uresničitvi zamisli in Planinskemu društvu Komenda, ki je sprejel naš predlog o sodelovanju. Še posebej velika hvala Francu Malusu, ki je opravil levji delež dela.

Na stalno progo ste vabljeni vsi, ki se radi gibljete v naravi in vam novi izzivi ne predstavljajo težave, temveč priložnost za aktivno avanturo. Na progo se lahko podate s telefonom ali brez njega. Za bolj nazorno predstavo proge vas vabimo, da si ogledate predstavitveni film na povezavi:

 

https://www.youtube.com/watch?v=5tDKp-zLFFY 

 

Če se boste odločili za prvo možnost, potem si na pametni telefon prenesite brezplačno aplikacijo ''MOBO '' in se registrirajte. Izberete si progo ''Komeraški boršt''. Tečete lahko le s telefonom v roki, saj sta na njem tako karta kot kompas ali pa si vzamete tudi karto, ki je na voljo pri vhodu v Planinski dom. Poiščete štartno kontrolo, ki je označena s trikotnikom. Vse kontrole so v naravi označene z lesenimi tablicami. Ko ste na kontrolni točki pritisnete v aplikaciji na ikono »KAMERA« in skenirate QR kodo na leseni tablici. Ko skenirate QR kodo za start, se vaša igra začne. Točka, ki je označena z dvema krogcema, je vaš cilj. Ko končate, shranite podatke.

 

Če se boste na progo podali brez telefona, si pri vhodu v Planinski dom vzemite karto in prav tako v poljubnem vrstnem redu poiščite kontrolne točke. Stalna proga je prilagojena tudi za najmlajše. Njim so namenjeni kartončki z živalmi. Obkrožijo tiste, ki jih srečajo v gozdu. Kontrolne točke, ki so primerne za otroke, so posebej označene.

Postavitev stalne proge sta podprla Fundacija za šport in Orientacijska zveza Slovenije. Progo so slovesno odprli podpredsednica Orientacijskega kluba Komenda Irena Hacin Kölner, častni član Orientacijske zveze Slovenije Vlado Sedej in župan Občine Komenda Stanislav Poglajen.

Bližajo se prazniki in novoletne zaobljube… Je morda ena izmed vaših, da bi aktivnejše preživljali prosti čas? V primeru pritrdilnega odgovora – smo orientacisti idealni za vas.  Na tekmah in treningih zimske lige proge vedno prilagodimo tudi začetnikom in z veseljem vas bomo sprejeli medse.

 

Vabljeni!

OK Komenda, Orientacijski klub Komenda, Orienteering, Atletika Komenda, Atletski klub, Šport v Komendi

bottom of page