top of page
arhiv dogodkov
DRŽAVNO PRVENSTVO V ORIENTACIJI Z GORSKIMI KOLESI PRVIČ V KOMENDI
Petra Stojan, 25.05.2021 | foto: Fotofabrik

V soboto, 22.5.2021, je bil v Komendi pravi kolesarski praznik in del tega športnega vzdušja je bil tudi Orientacijski klub Komenda. OK Komenda je namreč prvič v zgodovini kluba organizirala državno prvenstvo v orientaciji z gorskimi kolesi - MTBO. Spodbudo in navdih za organizacijo takega dogodka smo dobili od prijateljev v klubu OK Slovenj Gradec, ki so s svojimi izkušnjami zelo pomagali.  Štartalo je okoli 120 tekmovalcev iz Slovenije in Avstrije. Člani avstrijske reprezentance so naše državno prvenstvo izkoristili za prepotreben trening. Zaradi epidemije so bile tekme letos prava redkost in so takoj izkoristili dano priložnost in s svojim znanjem in spretnostmi več kot navdušili. Hkrati pa dodali, da ne morejo verjeti, da smo takšo tekmo organizirali prvič, saj se je traser Gregor Zupan, več kot odlično odrezal.

 

Prireditveni center je bil na parkirišču pri hipodromu, kjer je bilo še posebej živahno, saj je hkrati potekala tudi cestna kolesarska tekma. Komenda je bila polna kolesarjev. Tako se je zgodilo tudi, da je nekaj prijavljenih na cestno dirko zavilo na našo info točko. Lepo je bilo videti toliko mladih, zadovoljnih in motiviranih tekmovalk in tekmovalcev, ki so se ogrevali in pripravljali na tekmovanje. In lepo je bilo videti, da se športni dogodki vračajo.

 

Štart je bil v bližnjem gozdu pod vasjo Klanec, tekmovalne proge in orientacijske točke pa so bile razporejene po gozdovih severno od Planinskega doma - Komeraški boršt, cilj pa je bil pri Planinskem domu, kjer je bilo moč videti veliko blatnih koles in zadovoljnih tekmovalcev. Da, prav velikokrat so se udeleženci lahko počutili kot otroci, ko so se vozili čez blatne luže in pri tem uživali. Še dobro, da je navkljub slabi vremenski napovedi, tekma potekala brez dežja, saj bi bile v nasprotnem primeru proge še težje. Naj pa dodam, da pri orientaciji z gorskimi kolesi velja pravilo, da tekmovalci lahko vozijo le po gozdnih poteh. Če bi jo kdo zapustil, sledi diskvalifikacija.

 

Državno prvenstvo je bilo uspešno izvedeno z upoštevanjem vseh zahtevanih ukrepov. Člani OK Komenda so prikolesarili do kar nekaj odličij, predvsem pa so pridobili ogromno novih izkušenj. OK Komenda se članom OK Slovenj Gradec zahvaljuje za pomoč, glede na njihove komentarje ter komentarje vrhunskih tekmovalcev iz Avstrije pa smo se v OK Komenda že odločili, da bomo tovrstna tekmovanja MTBO v prihodnosti še organizirali. In tako še bolj predstavili to zanimivo športno panogo širši okolici Komende.

OK Komenda, Orientacijski klub Komenda, Orienteering, Atletika Komenda, Atletski klub, Šport v Komendi

bottom of page