top of page

Pet dni kraškega terena = Lipica open


Lipica Open je največje mednarodno orientacijsko tekmovanje v Sloveniji. Na njem vsako leto tekmuje več kot 1200 tekmovalcev iz vseh koncev sveta. Tekmovalci prihajajo skoraj iz vseh evropskih držav, od Švedov (ti veljajo za najboljše), Fincov, Rusov, Špancev ... Nekateri pridejo tudi čez lužo, recimo iz Kanade ali Nove Zelandije. Tudi med slovenskimi orientacijsti je to tekmovanje, ki poteka na zahtevnih kraških terenih, pomembno, saj se z njim začne nova tekmovalna sezona. Prva tekma je vedno nekakšen pokazatelj, kako dobro smo čez zimo trenirali.


Letošnje Lipice, kot temu tekmovanju rečemo orientacijsti, smo se zares veselile. Nekatere izmed nas smo prvič tekmovale v starejših kategorijah, kjer je konkurenca že zelo močna. To nam je predstavljalo še dodaten izziv, obenem pa tudi pritisk, saj smo si vse želele čim boljše uvrstitve. Na štartu smo tako lahko srečale aktualno evropsko mladinsko podprvakinjo v šprintu in dolgih progah in še nekaj drugih znanih imen, ki so se lani udeležila svetovnega mladinskega prvenstva. Zato smo komaj čakale, da se tekmovanje zares začne in dobimo v roke karto s progo. Takrat trema vedno nekoliko izgine. V gozdu smo se vse odrezale po svojih najboljših močeh in kljub naši skriti želji, da napak ne bi delale, so se nam te včasih prav zahrbtno pojavile. A na srečo smo jih s pomočjo naših izkušenj uspešno rešile in se iz njih nekaj naučile. No, pa če smo iskrene na koncu niti rezultati niso bili slabi.


Lipica vedno poteka pet dni, od sobote do srede. Medalje za najboljše so letos podelili dvakrat. Prvič za najhitrejše med vikendom in drugič za najboljše vseh pet dni. Med člani OK Komenda sta na prvi podelitvi stala na odru za zmagovalce Brina in Anže Kölner, ki sta tekmovala v kategoriji Ž10 in M10. Kar nekaj naših tekmovalcev pa je med zidki, kamenjem in včasih tudi trnjem na progi iskalo kontrolne točke vseh pet dni in odrezali so se več kot odlično. Blaž Kölner je slavil v kategoriji M35, v kategorijah Ž14, Ž16, Ž18 in Ž20 smo bronasto medaljo osvojile Karin Pust, Katja Babič, Zala Zavrl in Monika Ravnikar.


Uvod v novo sezono je bil zelo uspešen in komaj čakamo naslednjih tekmovanj. Ena izmed priložnosti bo zagotovo v nedeljo, 15. aprila, ko bo OK Komenda organiziral orientacijsko tekmovanje v Zalogu pri Cerkljah, kjer bo tudi proga, na kateri se lahko, brez strahu, preizkusijo tudi družine. Lepo vabljeni.Kommentare


bottom of page