top of page

Orientacisti poletje zaključili s pustolovskim taborom v Bohinju


Tudi letošnje poletje je bilo za orientaciste zelo pestro. Po dogodivščinah na Kolpi smo največjo mednarodno tekmovanje na slovenskih tleh (OOCup) v juliju tekmovali v gozdovih v okolici Iške vasi, na Rakitni ter ob podpeškem jezeru. V avgustu smo se nekateri udeležili tekem na otoku Cresu, spet drugi smo spoznavali lepote madžarskih gozdov v okolici Pecza. V zadnji polovici avgusta so se tekmovalno izkušenejši mladinci odpeljali na prvenstvo jugovzhodne Evrope (SEEOC) v Črno goro, kjer so dosegli tudi lepe uspehe. Mlajši mladinci pa so se pod strokovnim vodstvom petih mentorjev in ob soudeležbi vrstnikov iz še dveh slovenskih klubov udeležili tradicionalnega orientacijsko-pustolovskega tabora v Bohinju.


Pustolovščina se je pravzaprav začela že v Škofji Loki, kjer smo se zbrali in po predstavitvi ter ob spoznavanju osnovnih orientacijskih veščin raziskali staro mestno jedro. Z vlakom smo se odpeljali do Bohinjske Bistrice, od tam pa peš do Bohinjskega jezera. Tam so nas čakali kanuji,

s katerim smo priveslali do Gozdne šole. Njihovi šotori so postali naš dom za naslednje štiri dni.


Ob dopoldnevih so potekale orientacijsko obarvane dejavnosti, v popoldanskem času pa je bila na vrsti zabava s plavanjem, čolnarjenjem na jezeru, različnimi štafetnimi igrami. Posebej zanimiv je bil šprint štafet na orientacijski karti Gozdne šole. Otroci so navijali na ves glas in se zelo zabavali. Izkazalo se je, da poleg hitrega teka, pomembno vlogo igra natančnost pri branju karte. Kontrolne točke so bile namreč postavljene zelo blizu ena drugi in le najbolj natančni so našli prave.


Dneve smo že prijetno utrujeni zaključevali ob tabornem ognju s prepevanjem pesmi, peko hrenovk ali pa z najpriljubljenejšo igro tabora – »upihovanjem sveče«.


Zadnji dan smo zaključili s prikazom naučenih orientacijskih veščin na trening tekmi, kjer smo prav vsi, samostojno, le ob pomoči kompasa in orientacijske karte, opravili s kontrolnimi točkami na progi v gozdu.


bottom of page