top of page

SEEOC 2016: 7 medalj za Komendčane!


Na prvenstvu Jugovzhodne Evrope v orientacijskem teku v Makedoniji sta med mladinci do 16 let blestela Matic Blaž, ki je osvojil medalje prav v vseh 4 disciplinah, kjer je nastopil, in Žan Ravnikar, ki je prejel 2 odličji. Med člani si je prvo medaljo za Slovenijo na tem tekmovanju pritekel Nejc Zorman.


Prvenstvo JV Evrope v orientacijskem teku (SEEOC) je tekmovanje, ki po svoji kakovosti predstavlja vmesno stopnjo med regionalnimi tekmami, kot je npr. Alpe Adria, in tekmami prve ravni, kot sta evropsko in svetovno prvenstvo. Letošnje prvenstvo JV Evrope je v začetku septembra potekalo v Makedoniji, natančneje v Strumici in Radovisu.


Zaradi zmanjšanja stroškov, ki jih prinaša takšno tekmovanje, smo se Komendčani Patricija Primožič, Matic Blaž, Žan Ravnikar in Nejc Zorman tako kot drugi člani slovenske ekipe odločili, da prek 1000 km dolgo pot v Makedonijo opravimo s kombijem in ne z letalom. Po celodnevni vožnji smo se namestili v samostanskem kompleksu, kjer smo bivali v času tekmovanja. Naslednje dopoldne smo izkoristili za počitek po naporni poti, popoldan pa smo se udeležili uradnega treninga, kjer smo preverili stil risanja tekmovalne karte in posebnosti terena, ki nam, to je bilo takoj jasno, kasneje ni prizanašal s strmimi vzponi.


Prvi tekmovalni dan nas je čakala preizkušnja v disciplini šprint po mestu Radovis. Najbolje se je odrezal Matic Blaž, ki je osvojil bronasto medaljo, na 4. mestu je končal Nejc Zorman, Žan Ravnikar je po smoli na štartu v cilj pritekel na 10. mestu, Patricija Primožič je bila 21. Kljub smoli nekaterih tekmovalcev smo tako že prvi dan izenačili število kolajn s tistim z lanskega prvenstva v Bolgariji, kjer je edino medaljo (bron) osvojil Žan Ravnikar.


Drugi dan je bila na sporedu tekma na dolgi razdalji, ki od tekmovalcev zahteva izjemno telesno pripravljenost. Posledice vloženega truda na vseh tekaških treningih sta občutila oba fanta v kategoriji do 16 let, kjer je Matic Blaž osvojil srebrno, Žan Ravnikar pa bronasto medaljo. Tudi Patricija Primožič je precej izboljšala uvrstitev s prve tekme in zasedla 8. mesto, Nejc Zorman je končal na 10.


Tretji dan je potekala preizkušnja na srednji razdalji, ki poleg hitrih nog zahteva odlično znanje branja zemljevida in visoko stopnjo osredotočenosti. Prvak JV Evrope med mladinci do 16 let je postal Matic Blaž, Žan Ravnikar je osvojil 7. mesto. Med dekleti do 16 let je bila 15. Patricija Primožič, med člani je odličen nastop uspel Nejcu Zormanu, ki je zaostal le za bolgarskim tekmovalcem.


Kot je v navadi, smo se zadnji tekmovalni dan pomerili še v štafetnih tekih. Matic Blaž in Žan Ravnikar sta tokrat tekmovala v kategoriji do 18 let, kjer se jima je v slovenski ekipi pridružil še Mark Bogataj iz OK Azimut. Ekipa je osvojila odlično 2. mesto. Patricija Primožič in Nejc Zorman sta s svojima ekipama zasedla 6. mesto.


Po tekmovanju, na katerem smo bili Komendčani najbolj uspešni do sedaj in kjer smo presegli vsa pričakovanja, smo se udobno namestili v kombiju in se odpravili na še zadnjo preizkušnjo, na pot proti domu. Ker je bilo časa precej, naše glave pa polne vtisov pravkar končanega tekmovanja, smo že kovali načrte za naprej. Za treninge in tekme v preostanku letošnje sezone in tudi za tiste dlje v prihodnosti; tudi za prvenstvo JV Evrope, ki bo drugo leto v Durmitorju v Črni Gori, 2018 pa v Cerknem v Sloveniji.


bottom of page